Skip to main content

Στην πλατφόρμα mooc.edu.gr, την οποία ανέπτυξε και διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (ΙΤΥΕ) για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των επισκεπτών/χρηστών. Ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα νοούνται από την οικεία νομοθεσία (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων 2016/679/ΕΕ και ο Ν.4624/2019) μόνο εκείνες οι πληροφορίες που αφορούν σε ένα προσδιορισμένο ή –επί τη βάσει κάποιων χαρακτηριστικών– προσδιορίσιμο φυσικό πρόσωπο (υποκείμενο των δεδομένων). Πληροφορίες που αφορούν σε νομικά πρόσωπα και ομάδες προσώπων ή πληροφορίες στατιστικού χαρακτήρα, από τις οποίες δεν είναι δυνατή η αναγωγή σε προσδιορισμένο ή προσδιορίσιμο φυσικό πρόσωπο, δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Η πολιτική προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της πλατφόρμας mooc.edu.gr που περιγράφεται παρακάτω είναι απολύτως συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ΕΕ/2016/679) και την Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4624/2019) και αποσκοπεί στο να σας ενημερώσει σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγονται κατά την επίσκεψή σας στην πλατφόρμα mooc.edu.gr.

Το ΥΠΑΙΘ μπορεί να τροποποιήσει την παρούσα πολιτική, οποτεδήποτε και χωρίς προειδοποίηση, ανακοινώνοντας οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση μέσω της πλατφόρμας mooc.edu.gr. Με την πλοήγηση και χρήση της mooc.edu.gr, οι επισκέπτες/χρήστες αναγνωρίζουν ότι έχουν διαβάσει, κατανοήσει και ανεπιφύλακτα αποδεχθεί την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.

Υπεύθυνος φορέας

«Υπεύθυνος Επεξεργασίας» των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τις ανάγκες λειτουργίας της πλατφόρμας mooc.edu.gr είναι:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΥΠΑΙΘ)
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

«Εκτελών την Επεξεργασία» των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τις ανάγκες λειτουργίας του παρόντος ιστοτόπου είναι:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (ΙΤΥΕ)
Κτίριο "Δ. Μαρίτσας", Νίκου Καζαντζάκη
Πανεπιστημιούπολη Πατρών
265 04 Ρίον, Τ.Θ. 1382
Email: info.cti@cti.gr
Τηλ: 2610960300
Φαξ: 2610960490

Στους παρακάτω όρους θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στο είδος, τον σκοπό της χρήσης των προσωπικών δεδομένων σας, την προστασία τους, αλλά και τα δικαιώματά σας ως υποκείμενα των δεδομένων αυτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) του ΥΠΑΙΘ στο dpo@minedu.gov.gr.


Προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η πλατφόρμα mooc.edu.gr

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει η πλατφόρμα mooc.edu.gr κατά την εγγραφή σας είναι:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ψευδώνυμο (username)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

Και προαιρετικά (για στατιστικούς και μόνο λόγους):

  • Φύλο
  • Έτος Γέννησης
  • Επίπεδο εκπαίδευσης

Κατά την επίσκεψή σας στην πλατφόρμα, ενδέχεται να συλλεγούν αυτομάτως πληροφορίες, όπως η διεύθυνσή IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου) του υπολογιστή σας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε τη σχετική πολιτική της mooc.edu.gr για τη χρήση cookies παρακάτω.

Υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τους διαχειριστές της πλατφόρμας mooc.edu.gr μέσω αποστολής μηνύματος. Στην περίπτωση που ο διαχειριστής της σελίδας λάβει μηνύματα που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων, αυτά είναι απολύτως εμπιστευτικά και η χρήση τους εξυπηρετεί αποκλειστικά τον λόγο της επικοινωνίας με την πλατφόρμα mooc.edu.gr και, μετά την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο έχουν συλλεχθεί, διαγράφονται.

Σκοπός και αρχές της συλλογής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Η πλατφόρμα mooc.edu.gr συλλέγει και επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών/ χρηστών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των σκοπών και λειτουργιών της. Η επεξεργασία περιορίζεται στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι απαραίτητα και κατάλληλα για την εκπλήρωση των σκοπών και λειτουργιών της πλατφόρμας.

Η επεξεργασία υπόκειται στους κανόνες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και του συναφούς Eνωσιακού δικαίου, της ελληνικής νομοθεσίας και των σχετικών διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.

Χρήση των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται - Εμπιστευτικότητα και ασφάλεια

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο της λειτουργίας της πλατφόρμας mooc.edu.gr είναι τα απολύτως απαραίτητα για τους σκοπούς της επικοινωνίας μαζί σας και για την παροχή των υπηρεσιών της πλατφόρμας mooc.edu.gr προς εσάς. Είναι απολύτως εμπιστευτικά και τηρούνται μόνο για τις ανάγκες αυτής της Λειτουργίας. Πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα έχουν ελάχιστα στελέχη του φορέα λειτουργίας (ΙΤΥΕ), τα οποία έχουν δεσμευθεί για την τήρηση εχεμύθειας. Επιπλέον, διαθέτουμε επαρκή συστήματα ασφαλείας και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία και κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν παραβίαση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων (διαρροή, αποκάλυψη, πρόσβαση από μη δικαιούμενα πρόσωπα) από τα συστήματά μας.

Πολιτική για Cookies

Η πλατφόρμα mooc.edu.gr χρησιμοποιεί cookies με μόνο σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της και τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης. Κάθε φορά που επισκέπτεστε την πλατφόρμα, θα σας ζητείται να αποδέχεστε τη χρήση των cookies σε αυτήν. Τυχόν προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται μέσω cookies και μπορούν να συσχετιστούν με συγκεκριμένο επισκέπτη/χρήστη αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας αποκλειστικά για τους σκοπούς που αναφέρονται στο παρόν. Ουδεμία περαιτέρω επεξεργασία, προώθηση ή ανταλλαγή γίνεται στα δεδομένα αυτά.

Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στη συσκευή σας, όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο. Βασική τους λειτουργία είναι η απομνημόνευση πληροφοριών, όπως π.χ. προτιμώμενη γλώσσα, πληροφορίες σύνδεσης κ.λπ., ώστε να διευκολύνεται η περιήγησή σας στους διαδικτυακούς τόπους.

Γιατί χρησιμοποιούμε cookies στην πλατφόρμα mooc.edu.gr;

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της πλατφόρμας, την απρόσκοπτη πλοήγησή σας σε αυτήν, την αυτόματη αναγνώριση και σύνδεση των εγγεγραμμένων χρηστών, τη διαχείριση των περιόδων σύνδεσης, τον εντοπισμό και την προβολή δεδομένων που σας αφορούν, καθώς και τη βελτίωση της ταχύτητας και των επιδόσεων της πλατφόρμας.

Τα cookies μας βοηθούν ακόμη να αναλύσουμε πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, πώς περιηγούνται ή αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, προκειμένου να διορθωθεί. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για να βελτιώσουμε τη δομή και το περιεχόμενο της υπηρεσίας μας.

Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για τη συλλογή ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας.

Πώς μπορείτε να διαγράψετε τα cookies;

Μπορείτε, οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε, να διαγράψετε τα cookies που έχουν αποθηκευτεί στον υπολογιστή σας ή σε οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή σας, καθώς και να ρυθμίσετε τους περισσότερους φυλλομετρητές, ώστε να αποτρέπουν την αποθήκευσή τους. Μετά την αφαίρεσή τους είναι πιθανόν να χρειαστεί να επαναφέρετε τις προτιμήσεις σας ή να πρέπει να συνδεθείτε ξανά, ενώ ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες ενδέχεται να σταματήσουν να είναι διαθέσιμες.

Για να διαγράψετε τα cookies που βρίσκονται ήδη στη συσκευή σας ή να απενεργοποιήσετε/ενεργοποιήσετε τη χρήση τους, επιλέξτε τον φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε και ακολουθήστε τις οδηγίες:

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης, παρακαλούμε συμβουλευτείτε τις πληροφορίες του παρόχου του.

Ενημέρωση χρηστών της πλατφόρμας mooc.edu.gr

Με την εγγραφή σας σε ένα μάθημα στην πλατφόρμα mooc.edu.gr, δίνετε τη ρητή συγκατάθεσή σας να λαμβάνετε ηλεκτρονικά μηνύματα ενημέρωσης για κάθε διαδικαστικό ή άλλο θέμα που αφορά στο συγκεκριμένο μάθημα, αλλά μόνο αυτό.

Διαβίβαση/Κοινοποίηση δεδομένων σε τρίτα μέρη

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται ενδέχεται να κοινοποιούνται ή να διαβιβάζονται σε τρίτους, εφόσον αυτό επιβάλλεται για την εκπλήρωση υποχρεώσεων από τον νόμο ή είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των σκοπών και λειτουργιών της πλατφόρμας, τηρουμένων των εγγυήσεων της οικείας νομοθεσίας. Ενδέχεται να αναθέτουμε σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τη διεκπεραίωση ορισμένων υπηρεσιών και λειτουργιών της πλατφόρμας. Σε αυτά τα πρόσωπα διαβιβάζονται μόνο εκείνα τα προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των ανατεθειμένων υπηρεσιών και δεσμεύονται έναντι του ΥΠΑΙΘ ως προς την εμπιστευτικότητα και την ασφαλή επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.

Τα δικαιώματά σας σε σχέση με την επεξεργασία δεδομένων που σας αφορούν;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού περί Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, έχετε δικαίωμα τόσο κατά τη φάση της συλλογής όσο και μεταγενέστερα να ενημερώνεστε για την τυχόν επεξεργασία των δεδομένων που σας αφορούν, τον σκοπό αυτής, καθώς και την κοινοποίηση/διαβίβαση σε τρίτους και την ταυτότητα αυτών (δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης). Επίσης, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε τη διόρθωση, επικαιροποίηση ή και διαγραφή των προσωπικών δεδομένων σας που τηρεί η πλατφόρμα mooc.edu.gr. Έχετε επίσης το δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας και δικαίωμα εναντίωσης.

Για την ενημέρωσή σας και την άσκηση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) στο dpo@minedu.gov.gr. Σας επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό, έχετε δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), www.dpa.gr, Λ. Κηφισίας 1-3, TK 115 23 Αθήνα, email: complaints@dpa.gr.

Τροποποίηση της παρούσας πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων

Η παρούσα πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων ενδέχεται να αλλάξει, όποτε αυτό απαιτείται και πάντοτε ακολουθώντας το εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Για τον λόγο αυτό, καλείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεστε την παρούσα σελίδα για τη δική σας ενημέρωση. Με την πλοήγηση και χρήση της πλατφόρμας mooc.edu.gr, οι επισκέπτες/χρήστες αναγνωρίζουν ότι έχουν διαβάσει, κατανοήσει και ανεπιφύλακτα αποδεχθεί την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.

Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε ερώτημα προκύψει αναφορικά με την παρούσα πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων ή εάν πιστεύετε ότι υπάρχουν ασάφειες και ασυμβατότητα με την παρούσα πολιτική από τη μεριά μας, μπορείτε να το γνωστοποιήσετε στον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών δεδομένων του Ιδρύματος στο dpo@minedu.gov.gr.