Skip to main content

 

Γενικές Ερωτήσεις

Τι είναι η πλατφόρμα mooc.edu.gr;

 

Η πλατφόρμα mooc.edu.gr είναι η επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για τη φιλοξενία και διάθεση Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (MOOCs - Massive Online Open Courses) σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Η πλατφόρμα mooc.edu.gr σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από τo Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (ΙΤΥΕ) και, ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού (ΔΙΣ). Είναι βασισμένη στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Open edX (https://open.edx.org). Φιλοξενείται σε υποδομή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ). Χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Επιστημονικά και Τεχνολογικά Θέματα 2020» (Π.Δ.Ε. ΣΑΕ 544).

 

Τι μαθήματα θα μπορώ να βρίσκω στην πλατφόρμα mooc.edu.gr;

Στην πλατφόρμα mooc.edu.gr μπορείτε να βρείτε δωρεάν Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs) που θα αφορούν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Θα δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων, σε καινοτόμες παιδαγωγικές έννοιες, στρατηγικές, εργαλεία για τη διδασκαλία και τη μάθηση, καθώς και πολλά άλλα.

 

Τι είναι τα MOOCs;

Τα MOOCs (Massive Online Open Courses) ή «Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα», όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, είναι μαθήματα (Courses) που παρέχονται δωρεάν και ανοιχτά (Open), σε μαζική κλίμακα (Massive), μέσω διαδικτύου (Online).

Ανήκουν στην κατηγορία της ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης, το οποίο σημαίνει πως κάθε εκπαιδευόμενος μελετά το μαθησιακό υλικό στον δικό του χρόνο, με τον δικό του ρυθμό και στον δικό του χώρο, προσπαθώντας να ακολουθήσει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ένα MOOC έχει ημερομηνία έναρξης, μελέτη, εργασίες, συζητήσεις και αξιολόγηση. Η διδασκαλία γίνεται συνήθως με βιντεο-διαλέξεις και τακτικές εργασίες. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους συμμετέχοντες μέσα από τις ομάδες συζητήσεων (forums) ή μέσα από ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πού μπορώ να αναζητήσω βοήθεια;

Εάν έχετε κάποια ερώτηση ή χρειάζεστε κάποια βοήθεια, είστε στο σωστό μέρος! Στη σελίδα αυτή έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τους χρήστες της πλατφόρμας.

Για συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με ένα μάθημα, επικοινωνήστε με το προσωπικό του μαθήματος ή με συναδέλφους σας, συμμετέχοντες στο μάθημα, μέσω του forum του μαθήματος (καρτέλα «Συζήτηση») ή στην ομάδα Facebook του μαθήματος.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε κάποια ερώτηση ή τεχνικό πρόβλημα, επικοινωνήστε με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης, στέλνοντας μήνυμα στο support@mooc.edu.gr και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε.

 

Απαιτήσεις συμμετοχής

 

Ποιος/οια μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα της πλατφόρμας mooc.edu.gr;

Παρόλο που τα Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα της πλατφόρμας mooc.edu.gr απευθύνονται κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα, είναι (εξ ορισμού) ανοιχτά και διαθέσιμα σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εγγραφεί σ’ αυτά και να τα παρακολουθήσει.

 

Είναι πράγματι δωρεάν τα μαθήματα ή υπάρχει κάποιο κόστος;

Ναι. Όλα τα μαθήματα της πλατφόρμας mooc.edu.gr είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες!

Τα μαθήματα παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή φορείς του, από δημόσιους οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς ή άλλους ιδιωτικούς που ενδιαφέρονται να παρέχουν δωρεάν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες, όλους/ες.

 

Ποιες είναι οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε ένα μάθημα;

Για να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο από μια σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο και την τελευταία έκδοση ενός κοινού προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο.

Το mooc.edu.gr προβάλλεται καλύτερα χρησιμοποιώντας το Chrome ή το Firefox, αλλά είναι επίσης πιστοποιημένο για Internet Explorer, Opera και Safari.

 

Τα μαθήματα είναι διαρκώς διαθέσιμα ή προσφέρονται μόνο σε ορισμένες χρονικές περιόδους;

Τα μαθήματα προσφέρονται σε ορισμένη χρονική περίοδο το καθένα, στη διάρκεια της οποίας λειτουργεί το σύστημα βαθμολόγησης και το φόρουμ, ενώ παράλληλα προσφέρεται διδακτική στήριξη στους επιμορφούμενους/ες από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους συνεργάτες του/της.

Παρόλα αυτά, τα μαθήματα είναι διαθέσιμα και εκτός αυτής της περιόδου, χωρίς όμως τότε να λειτουργεί το φόρουμ και το σύστημα βαθμολόγησης και χωρίς να προσφέρεται διδακτική στήριξη. Εν τούτοις, ο/η επιμορφούμενος/η έχει όλη την ευχέρεια να μελετήσει ένα τέτοιο μάθημα, και όταν αυτό προσφερθεί «επισήμως» —ως ενεργό μάθημα— να συμμετάσχει για να πάρει τη σχετική βεβαίωση, αν το επιθυμεί.

 

Βεβαιώσεις παρακολούθησης

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων;

Ναι, δίδεται βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, η οποία εκδίδεται από την πλατφόρμα. Το ακριβές σύστημα βαθμολόγησης περιγράφεται στον χώρο του κάθε μαθήματος.

 

Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται να πληρώσει κάτι ο/η επιμορφούμενος/η;

Όχι. Η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν και σε ψηφιακή μορφή, σε όσους/ες πληρούν τις προϋποθέσεις επίδοσης που τίθενται για κάθε μάθημα.

 

Πώς βεβαιώνεται ότι εκείνος/η που παρακολουθεί το μάθημα και υλοποιεί τις ασκήσεις και τις εξετάσεις του μαθήματος ταυτίζεται με εκείνον/η που έχει εγγραφεί;

Η πλατφόρμα mooc.edu.gr δεν μπορεί να το γνωρίζει. Η έκδοση της βεβαίωσης βασίζεται στην ηθική δέσμευση των συμμετεχόντων και, ειδικότερα, στην τήρηση του Κώδικα Τιμής (Honor Code). Δείτε σχετικά στην ενότητα Ηθικές Δεσμεύσεις- Κώδικας Τιμής.

 

Διαδικασία εγγραφής

Πώς μπορώ να εγγραφώ στο πρώτο μου μάθημα;

Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ απλή.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε στην πλατφόρμα mooc.edu.gr. Επιλέξτε το κουμπί «Εγγραφείτε τώρα» που θα βρείτε στο πάνω δεξί τμήμα της πλατφόρμας mooc.edu.gr και ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται εκεί. Δείτε την επόμενη ερώτηση, αν θέλετε συγκεκριμένες οδηγίες. Η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα mooc.edu.gr απαιτείται να γίνει μόνο μία φορά.

Μόλις ολοκληρώσετε την εγγραφή σας:

  • Συνδεθείτε στην πλατφόρμα mooc.edu.gr, επιλέγοντας το κουμπί «Σύνδεση» που θα βρείτε πάνω δεξιά και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας.
  • Mεταβείτε στο μάθημα που σας ενδιαφέρει, επιλέγοντας το εικονίδιο του μαθήματος.
  • Επιλέξτε "Αναζήτηση μαθημάτων" από την πάνω μπάρα και στη συνέχεια, επιλέξτε το μάθημα που σας ενδιαφέρει.
  • Eπιλέξετε το κουμπί «Εγγραφείτε τώρα» για να γραφτείτε στο συγκεκριμένο μάθημα.

Η εγγραφή σας θα έχει ολοκληρωθεί, μόλις το κουμπί γράφει πλέον «Είστε εγγεγραμμένος στο μάθημα». Όλα τα μαθήματα στα οποία εγγράφεστε συγκεντρώνονται μαζί στον δικό σας «χώρο», υπό τον τίτλο «Τα μαθήματά μου», ώστε να είναι εύκολα διαθέσιμα.

 

Πώς γράφομαι στην πλατφόρμα mooc.edu.gr;

Για να γραφτείτε στην πλατφόρμα mooc.edu.gr:

  • Επιλέξτε το κουμπί «Εγγραφείτε τώρα» που θα βρείτε στο πάνω δεξί τμήμα της αρχικής σελίδας της πλατφόρμας mooc.edu.gr.
  • Συμπληρώστε τα στοιχεία που ζητούνται. Συγκεκριμένα, συμπληρώστε το e-mail σας, το ονοματεπώνυμό σας, το όνομα χρήστη σας για το φόρουμ και τον κωδικό της επιλογής σας. Ο κωδικός σας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός γραμμάτων, αριθμών ή άλλων χαρακτήρων.
  • Δηλώστε τη συμφωνία σας με τους Όρους Χρήσης του mooc.edu.gr, αφού τους διαβάσετε, πατώντας το σχετικό κουμπί.
  • Τέλος, μην ξεχάσετε να πατήσετε το κουμπί «Πατήστε εδώ για να γίνει η εγγραφή σας» στο κάτω μέρος της σελίδας εγγραφών.

Η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα  mooc.edu.gr απαιτείται να γίνει μόνο μία φορά.

 

Δημιούργησα τον λογαριασμό μου στην πλατφόρμα. Γιατί δεν έχω λάβει το email με τον σύνδεσμο ενεργοποίησης;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μη λάβατε το email που περιέχει τον σύνδεσμο ενεργοποίησης του λογαριασμού σας. Μπορεί να υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος στη διεύθυνση email που πληκτρολογήσατε κατά την εγγραφή σας στο mooc.edu.gr. Για κάποιο λόγο, ενδέχεται να μην έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού στην πλατφόρμα mooc.edu.gr. Επίσης μπορεί το μήνυμα με τον σύνδεσμο ενεργοποίησης να εμποδίστηκε από κάποιο φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Επειδή ο πάροχος του email σας ενδέχεται να έχει αποκλείσει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα email, το μήνυμα ενεργοποίησης του λογαριασμού σας ενδέχεται να έχει καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητη αλληλογραφία και να βρίσκεται στον αντίστοιχο φάκελο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (spam/junk).

Παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας για να δείτε αν υπάρχει εκεί κάποιο email από τη διεύθυνση support@mooc.edu.gr. Επίσης, προσθέστε το support@mooc.edu.gr στις επαφές του email σας ή στη λίστα εγκεκριμένων αποστολέων.

Δοκιμάστε να εγγραφείτε ξανά με την ίδια διεύθυνση email. Εάν η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού έχει ολοκληρωθεί, θα δείτε ένα μήνυμα σφάλματος που θα σας ενημερώνει ότι υπάρχει ήδη λογαριασμός με αυτή τη διεύθυνση email. Από τη σελίδα σύνδεσης στην πλατφόρμα mooc.edu.gr, κάντε κλικ στην επιλογή «Χρειάζεστε βοήθεια για να συνδεθείτε;» για να λάβετε μήνυμα επαναφοράς κωδικού. Το μήνυμα επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα ενεργοποιήσει τον λογαριασμό σας.

Έχω εγγραφεί σε μάθημα. Γιατί δεν λαμβάνω τα ενημερωτικά emails του μαθήματος;

Επειδή ο πάροχος του email σας ενδέχεται να έχει αποκλείσει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα email, τα μηνύματα μας μπορεί να έχουν καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητη αλληλογραφία και να βρίσκονται στον αντίστοιχο φάκελο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (spam/junk).

Παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και προσθέστε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πλατφόρμας στον κατάλογο διευθύνσεων που αποδέχεστε να σας στέλνουν μηνύματα.